Bahan-Bahan:
Beras 4 gelas (dimasak macam biasa)
Ikan air tawar bersisik atau tidak 5 kilogram
Garam 400gm
Cara:
1. Bersihkan ikan dan potong kecil-kecil
2. Toskan air hingga tiada air menitis.
3. Campurkan garam dan nasi yang sudah dimasak.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.
5. Biarkan selama 2 hingga 3 minggu.
6. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
7. Boleh makan dengan sambal lada dan daun bawang kampung.
Cadangan Hidangan:
1. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
2. Boleh makan dengan sambal lada dan daun bawang kampung.
Tambahan:
Ini adalah makanan tradisional yang paling digemari oleh orang Sungai di Kinabatangan Sabah, kalau tidak ada jeruk ini, sesuatu majlis di kampung itu macam tiada yang istimewa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan